Süet Kullanım Klavuzu 19.09.2012 00:47:24
tarihinde eklendi
Sıvılar
Dökülen sıvı, emiciliği yüksek bir materyal ile kumaş yüzeyinden bastırılmadan alınır. İkinci Sefer de tekrar temiz ve kuru bir materyal ile (pamuklu bez, kâğıt, havlu vb.) hafifçe bastırılarak kalan nem alınır. Eğer sıvı leke bırakırsa temiz, pamuklu bir bez sabunlanarak dağıtılmadan temizlenir. Sabunlu bez her sürtme sonrası çevrilerek beze gelen lekenin tekrar kumaşa geçmemesi için dikkat edilir.
Kuru döküntüler (çamur, kül, kozmetik vb.)
Kuru maddelere sıvı eklenmesi kalıcı lekeye neden olabilir. Bölgedeki, döküntüler kumaşın içine nüfus etmeden elektrik süpürgesi ile temizlenir. Daha sonra kalıntı varsa, bir cetvel veya benzeri bir alet ile bölge hafifçe dövülüp diş fırçası ile fırçalayarak kalıntılar uzaklaştırılır. Eğer yine hafif leke kalıntısı varsa, sabunlu su ile kumaş parçasını ıslatarak dairesel harekeler ile leke temizlenir.
Lekeler
Pamuklu bez ıslatılır ve beyaz sabun ile sabunlanır. Lekeler, bölgeye dağıtılmadan hafifçe bastırılarak temizlenir. Son olarak nemli bez ile silinir ve kurutulur. Silme hareketi nazik ve dairesel hareketler ile yapılır. Lekenin dağıtılmaması için dairesel hareketlerin dıştan içe doğru yapılması tavsiye edilir. Temizleme işlemi bitince lekenin yanları da aynı nem seviyesine gelinceye kadar nemli bez ile silinir. Bu sayede kumaşta lokal bir işlem yapıldığı belli olmaz. Kurutma işlemi hafif ısıya ayarlanmış fön makinesi ile geniş daireler çizilerek uzaktan yapılır. Bölgenin lokal olarak kesinlikle ısıtılmaması gerekir. Kurutma işlemi sonrası yumuşak bir fırça, yapışan ve yatan flokların düzgün dağıtılmasını ve ürüne yeni bir görünüm kazandırmasını sağlayacaktır. Ürünün üzerinde oluşabilecek tozların leke oluşumuna fırsat bırakmadan temizlenmesi gerekmektedir. Lekeler bekletildiği taktirde temizleme performansında olumsuz etkilere neden olmaktadır. Ürünün aşırı tozlu veya nemli ortamlarda bırakılmaması gerekmektedir. Kir ve toz parçacıklarının aşındırıcı etkisi, döşemelik kumaştaki elyafların yıpranmasına neden olabilir. Bu sebeple mobilyalarınızı belirli aralıklarda elektrik süpürgesi ile temizleyiniz. Bazı sık rastlanan lekelerin kumaş rengine göre temizlenme dereceleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Dikiş Teknikleri Dikiş esnasında standartlar dahilinde hareket edilmelidir. Özellikle dikim sorunları ile karşılaşmamak için mümkün olan en ince iğne ve iplik kullanılmalıdır. Üçgen kesici uçlu ‘SD’ (flok deri, sunu deri dikimine uygun) iğneler tercih edilmelidir. Önerilenlerden farklı iğne ve iplik kullanılacak ise dikiş açma ve kopma testleri yapılmalı, örnek dikişler yapılıp kontrol edilerek nihai uygulamaya geçilmelidir. Dikiş tekniklerinde kavramalı dikim teknikleri tercih edilmelidir. . Dikiş açma problemleri ile karşılaşmamak için; iplik türü, iğne tipi, iğne değişim süresi, birleştirme metodu, makine türü, dikiş tansiyonu ve cm deki vuruş sayısı tercihleri önemlidir. Ürünlerimizin yapısını bozmayacak şekilde dikim yapılması gerekmektedir. Bu tercihlerin en uygun şekilde yapılması ile istenilen sonuca ulaşılabilir. Yukarıda belirtilen konuların hepsi kendi başına bir problemi tetikleyebilecek unsurlardır. En doğru dikişi bulmak koltuk üretimi yapılan işletmenin kendi olanakları dahilinde yapılacak denemeler ve iyileştirmeler ile olacaktır. Üretim merkezlerinde arzu edilen ideal şartları elde etmek her zaman mümkün olmamaktadır. Fakat yapılacak küçük değişikliklerle durumu düzeltmek mümkündür. Bu durumlarda aşağıdaki bilgileri hatırlatmak ve konuyla ilgili firmamızın ücretsiz hizmet veren teknik ekibinden destek istemek mümkündür.
İğne Birleştirme (çatma) dikiş için; İğne tipi: DPX35 (uzun gövdeli) İğne kalınlığı: 80-90-100 numara kullanılabilir. İğne uç formu: SD (Üçgen kesici uçlar tercih edilmelidir.)
İplik: Mukavemet ve dikiş düzgünlüğü açısından iplik seçiminde sonsuz flament iplikler tercih edilmelidir. Birleştirme dikişler için Güterman Tera 40 önerilir. Süs dikişleri için iğne ve iplik numaraları arttırılabilir. 160 numara iğne ile Güterman Tera 10 numara iplik önerilir
Makine: Kumaşlarımız havlı kumaş olduğundan diğer kumaşlara göre daha kalındır. Bu yüzden iğne hareketinin kolay olabilmesi ve dikiş düzgünlüğü açısından çift ayaklı döşeme dikiş makineleri tercih edilmesi önemle tavsiye edilir. Düz singer makineler özellikle katlamalı dikişlerde problem yaratacağı ve çalışma tekniği açısından tercih edilmemelidir. Makine diki_ sıklığı birleştirme dikişlerde 1 cm’de minimum 5 dikiş olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yıkama Talimatı Çamaşır makinesinde 40 0C’de kısa programda yıkanmalıdır. Yıkama işlemi ürün ters çevrilerek yapılmalıdır. Sıkma programı maximum 800 devir olmalıdır. Beyazlatıcı (ağartıcı) kesinlikle kullanılmamalıdır. Kumaşın ters tarafından en fazla 100-120 0C ütülenmelidir. Ütü işlemi kurutma amaçlı kullanılmamalıdır. Kumaşın hafif nemli olması, ütü işlemini kolaylaştıracaktır. Ütü işlemi hızlı ve homojen olmalıdır. Hassas kuru temizleme yapılabilir. Perkloretilen uygundur. Alkol esaslı çözücüler kullanılmamalıdır.
Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar Ürün temizliğinde saf beyaz sabun tercih edilmelidir. Bulaşık deterjanları, arap sabunu, petrol ve alkali bazlı çözücüler ve ev deterjanı gibi temizleyiciler kullanılmamalıdır Kullanılan kumaş ileri teknoloji ve çok katmanlı bir üründür. Katmanlarda oluşabilecek bir zayıflama havların şekil değiştirmesine ve dökülmesine sebebiyet verebilir. Bu ileri teknoloji ürüne temizlik ve kullanım esnasında hassas davranmak gerekir. Uzun yıllar kullanılabilmesi için kumaşınızı tanıyarak bakımını yapınız. Açık ve orta renkli kumaşların üzerine koyu renkli herhangi bir başka ürün (battaniye vb) Örtmemeye özen gösteriniz. Boyaları kuru iken sürtünme yolu ile veya nemli iken akma yolu ile kumaşa geçebilir. Kumaş uzun süreli güneş ışığı, kuvvetli spot ışığı ve sıcaklık veren kaynaklardan uzak tutulmalıdır. Proses koşullarından dolayı partiler arası ton farkı olabilir. Dikimde ve kullanımda bu hususa dikkat edilmelidir. |
|
Okunma :380
|